Bendito Machine i Shaun Tan

Shaun_Tan_las_reglas_del_verano

Són moltes les obres que han retratat l’absurditat de la vida i, sobretot, de les accions i dels comportaments humans. Sovint ho han fet des d’uns mons de ficció molt semblants al nostre, gairebé idèntics, però introduint-hi algun element dissonant o estrany. “La metamorfosi”, de Kafka, n’és un exemple: Quan, un matí, Gregor Samsa va despertar-se d’uns somnis neguitosos, es va trobar al llit transformar en un insecte monstruós.

La ciència ficció, per la seva banda, ha reeixit especialment en la creació de mons hostils presentant-nos uns futurs decebedors, però molt arrelats en el nostre present, i fàcilment identificables, com és el cas de “Blade Runner” (1982), de Ridley Scott, inspirada en la novel·la de Philip K. Dick, o “Matrix” (1999), dels germans Wachowski. Però no només la literatura i el cinema han estat capaços de crear aquests mons d’estranyesa i d’absurditat, la il·lustració i l’animació també ho han fet.

Blade_Runner_Ridley_Scott

Imatge de la ciutat de Blade Runner

Zumbakamera és un estudi d’animació i d’il·lustració ubicat a Barcelona que ha fet multitud d’anuncis, videoclips i curtmetratges. El projecte que els va donar a conèixer és la sèrie de cinc curts d’animació “Bendito Machine”, una sàtira sobre l’estupidesa humana ambientada en uns mons alhora propers i llunyans. Aquests mons són recreats a partir d’una estètica fascinant, inspirada en el teatre d’ombres xineses, i que recorda les pel·lícules de Michel Ocellot, “Kiriku i la bruixa”. Els personatges i els decorats es veuen sempre de perfil, en negre, sobre un fons de color pastel. Els curts més aconseguits són, en la meva opinió, “Everything you need” i “Fuel the Machines”. El cinquè curtmetratge de la sèrie l’han estrenat ja en alguns festivals, però no es pot veure encara gratuïtament en HD a la seva web.

Per altra banda, Shaun Tan és un il·lustrador australià que també té la capacitat d’imaginar mons d’una estètica captivadora on hi ocorren coses fantàstiques. No en va es va passar la infància llegint R. Bradbury. Els seus protagonistes són sempre persones o coses estranyes, tristes i perdudes en uns mons on no encaixen.

Shaun_Tan_las_reglas_del_verano

Imatge del llibre “Las reglas del verano”, de Shaun Tan

La gràcia d’aquest artista és que treballa en diferents formats: des del magnífic còmic “Arrival” (Emigrantes), guanyador del premi a la millor obra al Festival d’Anguleme 2007, i molt d’actualitat en aquest temps de migracions de refugiats,  fins al curt “The lost thing”, guanyador de l’Oscar al millor curtmetratge d’animació el 2011, i que també tracta de l’aïllament i de la desolació en arribar a una terra estranya, que podeu veure aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s