Breu història de la il·lustració

Suzi_Lee_la_ola
Llibre_dels_morts

El llibre del morts

Tot i la importància que té avui en dia, la il·lustració va néixer com a mitjà per facilitar la comprensió de textos. Ja a l’antic Egipte s’usaren imatges per il·lustrar els papirs del “Llibre dels morts” (2.500 AC), tot i que va ser a l’Europa medieval quan les anomenades il·luminacions esdevingueren complements habituals dels manuscrits religiosos. L’adveniment de la impremta va suposar un repte per a les il·lustracions, que inicialment s’imprimiren a través de xilografia (gravat en fusta), emprada pel propi Gutenberg, i posteriorment mitjançant altres tècniques. Al llarg dels segles, però, la seva condició subsidiària impedí que fos considerada una de les belles arts.

La invenció de la litografia el 1796 facilità la seva expansió al llarg del s. XIX. Els cartells tingueren un paper cabdal en l’increment del seu prestigi. Toulouse-Lautrec o Alphonse Mucha realitzaren un impactant retrat de la Belle Époque amb les seves obres. El cartell esdevingué un mitjà usat abastament per la publicitat i la propaganda, especialment fins a mitjans del s. XX, però també una forma artística en sí mateixa. A Catalunya, els cartells de Ramon Casas adquirien molta notorietat, i avui en dia es valoren especialment, com a document artístic i històric, els cartells de la propaganda republicana durant la Guerra Civil, com els de Josep Renau.

Ramon_Casas_cartell_Il·lustració

Cartell de Ramon Casas

Tot i que els cartells s’usaren àmpliament durant la Segona Guerra Mundial com a instrument de propaganda tant als Estats Units com a la Unió Soviètica, a partir dels anys cinquanta foren arraconats per altres mitjans i la il·lustració es feu forta a través del còmic. Les revistes d’historietes adreçades a un públic infantil i juvenil esdevingueren molt populars a Catalunya i donaren una nota de color a la grisor de la postguerra.

La sàtira i el comentari polític a la premsa fou l’altre camí que van seguir els il·lustradors. Honoré Daumier ja havia estat empresonat al s. XIX per una caricatura del rei Luís Felip I d’Orleans i, des d’aleshores, fins arribar a Charlie Hebdo.

Petit_príncep

Il·lustració d'”El petit príncep”

Algunes grans obres de la literatura havien nascut il·lustrades (com “David Copperfield”, de Charles Dickens, il·lustrada per Hablot Knight Browne), però val la pena mencionar un parell d’obres literàries en què les il·lustracions marcaren profundament el seu caràcter i contribuïren decisivament al seu èxit, encara vigent: “Alícia en terra de meravelles”, de Lewis Carroll, il·lustrada originalment per John Tenniel i, gairebé un segle més tard, “El Petit Príncep”, d’Antoine de Saint-Exupéry, il·lustrat per ell mateix. Cal dir que les il·lustracions de Lola Anglada a la versió catalana d’”Alícia en terra de meravelles”, traduïda per Josep Carner, també tingueren una gran repercussió.

De fet, el conte il·lustrat i el còmic foren el mitjà a través del qual la il·lustració anà introduint-se en la quotidianitat de les noves generacions. A Catalunya, és de destacar el paper rellevant que han tingut diverses autores, com l’esmentada Lola Anglada o l’encara hiperactiva Pilarín Bayés, que seguien l’estela d’altres autores que, com l’anglesa Beatrix Potter (creadora de Peter Rabbit), havien publicat autèntics best-sellers. L’èxit actual de Paula Bonet, Raquel Córcoles o Marta Altés dóna continuïtat a aquesta tradició. Avui en dia la presència de la il·lustració al panteó de les arts ja no es discuteix i, a diferència del que passa en d’altres gèneres, les dones hi exerceixen un rol de lideratge. Un exemple és l’èxit internacional d’una autora com Suzy Lee, que crea històries sense paraules a partir d’uns dibuixos d’aparent senzillesa i amb molta força.

Suzy_Lee_la_ola

Il·lustració del llibre “La ola”, de Suzy Lee

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s