Els dibuixos de Josep Maria Serracant

Artista_músic_JM_Serracant
JM_Serracant_Caricatura

Caricatura de JM Serracant, pel dibuixant Antoni Calonge.

Josep Maria Serracant i Esteve fou dibuixant, pintor i ninotaire. Va néixer a Barcelona el 1941, fill d’un tintorer que tenia un establiment al carrer Xuclà, on casualment avui hi ha la botiga de còmics Arkham, i d’una mestressa de casa.  De ben petit que comença a dibuixar i no deixarà de fer-ho mai al llarg de la seva vida, tot i que la seva carrera professional es desenvoluparà al marge de la seva gran afició. Potser és per això que mai no es molestarà gaire en donar a conèxier la seva obra, tot i que farà algunes exposicions i també col·laborarà en més d’una ocasió amb revistes com Cavall Fort, Mataratos, Tele-Exprés o Siglo XX.

Fa poques setmanes, s’ha inaugurat un web que ens acosta a la figura de Serracant amb una mostra d’unes 200 obres de les 1.600 que hi ha catalogades. Al web s’hi mostren paisatges, vinyetes humorístiques, nadales i dibuixos que jugen amb l’abstacció i la fantasia, així com una breu biografia i diferents escrits de l’autor sobre les seves principals influències.

Les vinyetes humorístiques de Serracant van de l’humor més hilarant, com és el cas de “Condecoració”, fins al més amarg. En aquest aspecte, explota sovint el tema del nàufrag i de l’artista atribolat, que es repeteixen sovint a la seva obra.

Condecoració_JM_Serracant

Condecoració, 1992

Artista_músic_JM_Serracant

En clau d’escombra, 1980

Als anys setanta comença a treballar amb aquarel·les. Les pintures que fa amb aquest material tenen totes un to delicat i efímer, com si el temps s’hagués aturat uns instants en aquells paisatges, però no pas per gaire estona.

tres_arbre_JM_Serracant

Tres arbres, 1997

pati_illa_Eixample_JM_Secrracant

Pati d’illa de l’Eixample, 1978

També és la delicadesa, en aquest cas barrejada amb un punt de nostàlgia, el que caractetitza el traç de la majoria de nadales que va dibuixar.

Nadala_estel_JM_Serracant

Estel trobat II, 1979

Nadala_estel_televisió_JM-Serracant

Nadal marí, 1973

Per a Josep Maria Serracant, que va morir l’any 2006 a Barcelona, dibuixar era una cosa tan natural com respirar i ho feia cada dia sense pensar en cap altra cosa més enllà de la idea, del traç o dels colors que faria servir. Aquest web pretén difondre i donar a conèixer una part de la seva extensa obra.  Podeu consultar-la aquí: http://www.jmserracant.cat/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s