Sobre tots els vius i sobre els morts

45 años_película_póster

45 anys, la darrera pel·lícula d’Andrew Haigh, que ja va tenir una gran acollida a la Berlinale de l’any passat, no ha parat d’acumular excel·lents crítiques des que es va estrenar al nostre país a mitjan de desembre. La pel·lícula, que té un plantejament tan senzill com intens, narra la setmana prèvia a la festa de celebració dels 45 anys d’un matrimoni interpretat per Charlotte Rampling i Tom Courtenay.

45 años_película_pósterHaigh ja havia explorat a Weekend (2011) el tema de les relacions amoroses, tot i que si allà els protagonistes eren dos joves per a qui una relació ocasional podia acabar deixant una empremta més fonda a les seves vides, aquí ens trobem amb una feliç parella de jubilats que viuen amb el seu gos en una tranquil·la casa de camp, al comtat de Norfolk. Ella surt a passejar el gos i a fer la compra a la ciutat, ell intenta llegir Kierkegaard –una vegada més a la seva vida- sense aconseguir-ho, i en els seus gestos i en la seva quotidianitat s’hi reconeix la complicitat de dues persones que s’han anat fent l’una a l’altra al llarg dels anys. Kate i Geoff són una d’aquestes parelles de llarg recorregut que sembla que res ni ningú pugui fer trontollar, però mentre Kate està atabalada amb els preparatius de la festa dels 45 anys de matrimoni, Geoff rep una carta del govern suís comunicant que s’ha trobat el cadàver congelat de la dona que va ser la seva primera parella, que va morir el 1962 en un accident de muntanya, mentre tots dos feien una expedició. A poc a poc, al llarg de la setmana de preparatius, la irrupció d’aquest fantasma del passat sembrarà el dubte i la incertesa en els quaranta-cinc anys d’afecte i d’amor esmerçats en la seva relació.

the dead_huston_joyce

Fotograma de “The Dead”, de John Huston

La història es basa en un relat del coguionista de la pel·lícula, David Constantine i, al veure-la, és inevitable pensar en un altre gran relat: Els Morts, de James Joyce. En el conte de Joyce, també és un mort, el jove Michael Furey, el que apareix de sobte en la relació de Gabriel i Gretta en forma d’una tonada de cançó taral·lejada a l’atzar, just al final de la celebració de la nit de reis –o epifania. El conte de Joyce també va tenir la seva adaptació cinematogràfica en la magnífica pel·lícula The dead, de John Huston, que va ser, a més a més, la seu darrer film i que es va estrenar pòstumament. Ambdues històries tenen en comú el ritme pausat, la importància del detall, el pes dramàtic de les mirades i dels gestos dels actors, però, d’alguna manera, 45 anys comença allà on Els Morts acaba.

El final del relat de Joyce és la revelació –o epifania- que viu Gabriel quan descobreix la importància que un amor de joventut va tenir per a Gretta, que segurament tampoc no n’és mai tan conscient com aquella nit. Un amor que va morir al disset anys i que se’n va endur tot allò que hauria pogut ser, però que ja no serà mai. Per això el relat de Joyce traspua el desassossec que deixen les oportunitats perdudes, les il·lusions truncades i el record dels morts.

En el film de Haigh, en canvi, la revelació no succeeix al final del relat, sinó a l’inici. Es produeix progressivament al llarg d’una setmana i nosaltres en som testimonis: acompanyem a Kate en aquest procés que explora els camins i els intersticis de la seva epifania particular. Charlotte Ramplig broda la interpretació d’aquesta dona que viu un terratrèmol interior i que li ha valgut una nominació als Oscar com a millor actriu.

45 anys, com el relat de Joyce, acaben amb un final obert i ens deixen opció a diferents interpretacions, preguntes i intuïcions, però en tots dos casos tenim la sensació que no es pot lliurar una guerra contra un mort.

Direcció: Andrew Haigh.

Guió: David Constantine i Andrew Haigh

Intèrprets: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James, Dory Wells, Hannah Chalmers, Richard Cunningham, Rufus Wright, Michelle Finch.

Gènere: drama.

Nacionalitat: Gran Bretaña, 2015.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s