La llibreria ambulant

La llibreria ambulant_Viena edicions

Helen McGill és una dona de finals del segle XIX que, a punt de fer quaranta anys i farta d’enfornar fogasses de pa i de donar menjar a les gallines a la granja de Nova Anglaterra que comparteix amb el seu germà, decideix emprendre la seva pròpia aventura abans no sigui massa tard. L’oportunitat li ve de mans de Roger Mifflin, un venedor de llibres ambulant que recórrer els camins rurals amb un carro (el Parnàs), un cavall i un gos amb l’objectiu d’apropar la literatura a la bona gent del camp. La Helen comprarà el Parnàs, amb gos inclòs, a en Roger Mifflin i iniciarà el seu viatge com a venedora ambulant, convertint-se, possiblement, en la primera dona protagonista d’una roadmovie literària.

Aquest és l’argument de La llibreria ambulant (Parnassus on wheels), una novel·la de Christopher Morley publicada el 1917 i que Dolors Udina va traduir al català per Viena Edicions. La història és narrada a través de la pròpia Helen McGill, una dona que es defineix a sí mateixa com a senzilla i pràctica, de manera que el llibre està escrit amb la mateixa senzillesa i solvència que caracteritzen la protagonista. Aquest tipus de narració, així com la ironia i l’humor que traspuen els personatges i la història, ens recorden a alguns relats de Mark Twain, a qui Morley admirava.

Helen McGill és un personatge especialment interessant per la rebel·lió que protagonitza. El seu germà Andrew s’ha convertit recentment en un escriptor de cert renom i això ha fet que descuidi les seves tasques a la granja, que ha hagut de assumir ella. Helen decideix deslliurar-se d’aquestes obligacions que no li corresponen –no sense recança- i abandonar la llar i el germà per anar a viure una aventura que la faci realment feliç. No està malament per una dona de la seva època. No en va, el feminisme com a moviment organitzat sorgeix a mitjan del segle XIX. Però Morley, a banda d’explicar-nos la historia de la Helen i en Mifflin, personatges entranyables -i un punt còmics- que es troben en un moment crucial de les seves vides, fa d’aquest llibre una declaració d’amor a la bona literatura, als llibres i a l’ofici de llibreter vist com una forma de vida. Per Mifflin, la seva missió al món és escampar l’evangeli dels llibres i això és el que encomana a la Helen quan es converteix en la nova propietària del Parnàs. Aquest tema tornarà a aparèixer a la novel·la que Morley escriurà dos anys més tard, La llibreria encantada (també publicada en català a Viena Edicions), que és, de fet, una continuació de La llibreria ambulant. En aquest cas, però, l’acció transcorre gairebé tota en la llibreria de Brooklyn que en Roger i la Helen regenten després de deixar la seva vida de venedors ambulants.

Christopher Morley

Christopher Morley

La fascinació pels llibres, les llibreries i els llibreters apareix, amb més o menys encert, en moltíssimes obres –84, Charing Cross Road, Balzac i la petita modista xinesa o L’ombra del vent, per esmentar-ne només algunes. És una  matèria que a vegades es tracta amb nostàlgia, respecte i una veneració exagerades. Morley plasma la seva fascinació pels llibres a través d’en Roger Mifflin d’una manera franca i simple, sense pretensions i sense cap respecte reverencial, sinó amb la destresa d’algú avesat a tractar amb el tema cada dia, com una cosa que forma part natural de la vida. En aquest sentit és rellevant el consell que diuen que Christopher Morley va donar als seus amics poc abans de morir: “Llegeix, cada dia, alguna cosa que ningú més no llegeixi. Pensa, cada dia, alguna cosa que ningú més no pensi. Fes alguna cosa, cada dia, que ningú no sigui prou ximple de fer. És dolent per al pensament formar part contínuament de la unanimitat”.

 

La llibreria ambulant (Parnassus on wheels)

Autor: Christopher Morley 

Traducció: Dolors Udina 

Viena Edicions, 2014

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s